photogear » objectief » tokina » Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX

Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX

Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX

De Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX is een ultragroothoek zoomobjectief, speciaal voor de digitale spiegelreflexcamera. Met zo'n buitensporige groothoek is het bereik zo breed, dat echt niemand meer van het beeld af valt. Het grote diafragma van f/2.8 zorgt voor een mooie balans tussen onderwerp en achtergrond. De Bokeh (vage achtergrond) is prachtig aanwezig in de foto's en het onderwerp is scherper dan ooit. Omdat dit objectief zo lichtgevoelig is, zijn de resultaten in een donkere omgeving al even mooi. Je schakelt snel en gemakkelijk tussen automatisch en handmatig focussen, door de focusring naar voren of achteren te schuiven.
 delen

Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX specificatiesbrandpuntsafstand 11-16mm diafragmabladen 9
minimaal diafragma f/22 filtermaat 77mm
maximaal diafragma f/2.8 afmetingen lengte 89,2mm, breedte onbekend
autofocus ja optische elementen 13 elementen in 11 groepen
min. scherpstelafst. 0,3m maximale vergroting 1:11.6
weersbestendig Nee gewicht 560 gr
vatting(en) Minolta AF / Sony Alpha, Canon EF-S, Nikon F (DX)

Meer informatie

Om goed geďnformeerd een aankoop te doen raden we je aan verschillende reviews en andere informatie door te nemen. Hieronder vind je een aantal links naar andere websites waar je meer informatie kunt vinden.

» Tokina AT-X 116 PRO DX review door CameraStuffReview (Nederlands)
» Tokina AT-X 116 PRO DX review door Ken Rockwell
» Tokina AT-X 116 PRO DX review door The Digital Picture
» Tokina AT-X 116 PRO DX review door Thom Hogan
» Tokina AT-X 116 PRO DX review op Photozone

Winkels & prijzen

 » CameraNU  27 november 2012   € 585,00 
 » Foto Booms  27 november 2012   € 599,00 
 » CameraTools  27 november 2012   € 599,00 

  Gebruikerservaringen (4)

De Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX heeft een gemiddelde score van 4,7 van de 5 gekregen op basis van 3 beoordelingen (4 ervaringen).
patscho
Profielpatscho | donderdag 25 november 2010, 20:53
Ik heb deze lens nu ongeveer een half jaar en hij bevalt me goed. De eerste keer dat je deze lens vast houd merk je meteen dat het een "echte" lens is. De lens is stevig en voelt solide aan. Vanwege de zeer grote hoek heb je wel een zogenaamd "slim" filter nodig welke voor de maat van 77mm vrij prijzig is. Op een lens van ongeveer 550 euro vond ik het overdreven om nog een keer 100 euro uit te geven ter bescherming zeker gezien het feit dat er al een zonnekap meegeleverd wordt welke ook al enige vorm van bescherming bied. Dat is natuurlijk een zeer persoonlijke overweging die ook afhankelijk is van het budget.
De prestaties van deze lens zijn zeer goed te noemen. Iedere groothoek heeft last van vervorming maar Tokina heeft dat redelijk goed weten te beperken. Rechte lijnen blijven redelijk recht. Het leuke van deze lens is dat de wereld bekeken door de zoeker van je camera opeens een stuk groter wordt. Zo heb ik dankzij deze lens een regenboog van links naar rechts op de foto kunnen zetten waarbij het al wat begon te schemeren en dan is het met f/2.8 toch nog makkelijk uit de hand fotograferen. Het andere leuke is dat je lekker creatief kan zijn en door bovenop je onderwerp te zitten lachspiegel achtige effecten krijgt.
Tokina heeft goed nagedacht over het switchen tussen auto en manuele focus. De focusring kan je naar achteren trekken en dan ga je van auto naar manueel. Wil je weer auto dan is het een kwestie van naar voren drukken. Je hoeft dus niet op zoek naar een schakelaartje.
Bij de keuze voor deze lens heb ik ook de Canon ef-s 10-22 overwogen. De Canon heeft het voordeel van een groter zoombereik maar de nadelen van een hogere prijs (toen ongeveer 100 euro verschil) en is minder lichtgevoelig. Bovendien heb ik al een 18-55mm zoom welke dus ook al een deel van het bereik van de Canon 10-22 in zich heeft.

waarderingwaarderingwaarderingwaarderingwaardering
Wiljo
ProfielWiljo | dinsdag 27 november 2012, 10:04
Ik gebruik dit objectief op mijn D90 naar volle tevredenheid sinds eind 2009. Als je nog niet bekend bent met een ultra groothoek dan zul je verbaasd zijn hoeveel meer je ziet door je zeker.
Ik twijfelde destijds tussen de 12-24 f/4 van Tokina en dit objectief, uiteindelijk dus de 11-16 geworden vanwege de f/2.8 en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. De lens is gebouwd als een tank, er wordt een prima zonnekap meegeleverd die de bolle frontlens van het objectief goed beschermd.

In het verleden tijdens een Nikon dag ook op een analoge fullframe gezet en vanaf 15mm kan je dit objectief ook op FX camera's gebruiken.

waarderingwaarderingwaarderingwaarderingwaardering
Ronald
ProfielRonald | vrijdag 30 november 2012, 00:38
Ik gebruik dit objectief voornamelijk onderwater. Met de lage lichtsterkte onderwater bied dit f2.8 objectief voordelen; de autofocus is bij mij merkbaar sneller en trefzekerder dan de minder lichtsterke soortgenoten. Alleen vol open vind ik dit objectief wat softer in de hoeken, wat te verbeteren is door te diafragmeren. Goede bouwkwaliteit en lekker compact voor een f2.8. Het zoombereik is niet heel groot (bv in vergelijk met een Nikkor 10-24mm), waarschijnlijk de consequentie van die f2.8. Mijn enige echte nadeel bij dit objectief is de gevoeligheid voor flare (boven water dan), kenmerkend voor Tokina (al is het niet zo sterk als bij mijn Tokina 50-135mm). Voor landschappen gebruik ik dit objectief nauwelijks, het optische kwaliteitsverschil met de Nikkor 14-24mm f2.8 is dan goed merkbaar, al is het vergelijk met dit bijna 3x zo dure objectief niet helemaal eerlijk. Overigens bevat deze versie van het objectief geen ingebouwde focusmotor (alleen autofocus i.c.m. camera's met een eigen ingebouwde autofocus motor), de nieuwe versie (II) heeft wel een autofocus motor.

waarderingwaarderingwaarderingwaarderingwaardering
Joram
ProfielJoram | vrijdag 30 november 2012, 09:03
Erg fijn lensje. Gebouwd als een tank, lekker degelijk. Wel wat flare gevoelig op het korte eind, maar daar valt goed mee te werken even als de lichte vervorming die je al gauw hebt op deze mm's. Ik gebruik hem op de Canon EOS 40D en daar werkt hij goed mee samen.

   Om je eigen review te schrijven moet je aangemeld zijn.
   Dit is om te voorkomen dat er onzin-reviews verschijnen.
   Als je nog geen account hebt kun je deze gratis aanmaken.

Met dank aan..

De gegevens over de Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 Pro DX kunnen door geregistreerde bezoekers van Photofacts aangepast worden. De laatste update op dit product was op dinsdag 27 november 2012. Hier zie je wie er aanpassingen hebben aangedragen voor deze pagina. Bedankt voor jullie hulp om de informatie op Photogear zo nuttig mogelijk te maken!

Aanpassingen productomschrijving
patscho, patscho, patscho, patscho

Link(s) toegevoegd
Elja Trum, burb, Ronald

Prijzen toegevoegd
Wiljo


Wat is een snelle lens?
donderdag 21 februari 2008, 20:08 | Peter van Veen | 37740x gelezen

Wat is een snelle lens?

Soms hoor je mensen praten over een ‘snelle lens’ en hoe goed en geweldig die wel niet zijn. Maar je vraagt je misschien af of dit iets te maken heeft met de sluitersnelheid, of hoe snel de lens kan focussen?

» lees verder (395 woorden)


Om Photogear.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord