Tip: Omdat je een statief vaak op lange termijn koopt moet je niet alleen kijken naar de behoeften die er nu zijn maar ook al eens kijken naar wat wil ik er op de lange termijn mee gaan doen. Besparen op een statief vind ik persoonlijk zonde omdat je een statief koopt dat als je het goed behandelt de rest van je leven mee gaat.
Algemeen: Waarom welk statief?
Er zijn altijd een aantal afwegingen die gemaakt moeten worden en deze zijn per fotograaf persoonlijk.
Een aantal aandachtspunten bij de aanschaf van een statief op grond van waar je het voor gaat gebruiken kunnen zijn:
- Is hij voor in de studio? Dan mag hij dus best zwaarder en lomper zijn in omvang
- Is hij voor opnames met lange sluiter tijden?
- Is hij voor sport en/of wildlife fotografie
- Is hij voor Macrofotografie of een andere speciale toepassing
- Is hij voor Landschappen
- Welke maximale (minstens zo groot als jij bent zodat je niet gebukt achter de camera hoeft te staan, werkhouding) maar ook zeker niet te vergeten welke minimale werk hoogtes ga ik gebruiken (denk aan macro)
Er zijn nog genoeg andere redenen op te noemen waarom een bepaald statief aan te schaffen maar dit is per persoon anders, ga dit dus goed na voor jouzelf.
Waarom met kantelbare midden kolom?
Hoewel ik in eerste instantie voor een statief met een normale midden kolom wilde gaan die alleen omhoog en omlaag kan ben ik achteraf blij dat ik toch voor een statief met kantelbare midden kolom ben gegaan. Dit is een mooie extra toevoeging aan het statief waardoor het maken van macro en landschaps foto's ineens een stuk makkelijker gaat.
Op het moment van schrijven is het herfst en om de paddenstoelen van grond niveau of zelfs een stukje van onder te fotograferen komt een statief met kantebare midden kolom goed van pas.
Ook voor landschappen in de nacht of vroege avond vanuit een EXTREEM laag standpunt zijn met dit statief uitermate goed te doen wat een extra toevoeging/dimensie geeft aan de foto's. Dit kan ook opgelost worden door onder de camera een pittenzak of gewoon een jas te leggen mocht je niets anders bij hebben maar een statief geeft toch net dat stukje extra stabiliteit.
Waarom Benro?
Na lang opzoek te zijn geweest naar een betaalbaar maar kwalitatief hoogwaardig statief, dit omdat als je een statief goed behandelt dit een leven lang mee kan gaan, kwam ik al snel bij Benro uit. Kwalitatief hoogwaardig maar nog minder bekend in Nederland.
De importeur zit in Venlo wat bij om de hoek is waardoor ik de stap wel durfde te wagen omdat dit een aantal extra voordelen met zich mee brengt.
Waarom voor mij de A2970F?
Omkeerbare en kantelbare midden kolom die met landschaps en macro fotografie goed van pas komen, hier komt ook de minimale werkhoogte door deze midden kolom om de hoek kijken. Ook heb ik de toepassing van de kantelbare midden kolom al diverse malen handig bevonden als je iets niet al te groots van recht bovenaf wilt fotograferen.
Haakje aan de midden kolom om wat extra gewicht toe te voegen waardoor het statief nog stabieler wordt. Dit is extra handig als je de midden kolom helemaal kantelt en uitschuift met een zware camera lens combinatie aan het einde.
Stabiel statief van zichzelf.
Ondanks dat het een Aluminium en geen Carbon statief is is het naar mijn idee erg licht.
Bewust 3 in plaats van 4 been secties gekozen (dit statief is er ook met 4 been secties A2980F met gelijke wanddiktes). Omdat dit statief maar 3 been secties heeft zijn de meest dunne poten echter dikker waardoor hij steviger is. Omdat ik niet veel reis en hem niet veel mee hoef te slepen was de grote opgevouwen voor mij niet van belang. Echter heb ik hem wel een aantal keren mee gehad en dit statief is in mijn ogen makkelijk hanteerbaar onderweg in het bos, de staf op reis zowel qua gewicht als grote.
De dikke schroefdraad 3/8 inch waar de kop bevestigd kan worden kan er af gedraaid worden waardoor er een kleine schroefdraad van 1/4 inch tevoorschijn komt. Je hebt dus zowel 3/8 inch als 1/4 inch draad waardoor iedere kop past.
Voor de mensen die hier niet bekend mee zijn: de meeste koppen hebben de dikke 3/8 inch draad echter zijn er koppen die (net als de schroefdraad van de camera waarmee je hem op een statief bevestigd) 1/4 inch draad hebben. Als je die dikke 3/8 inch draad er af draait kun je dus de camera direct zonder kop op het statief bevestigen, hiermee verlies je uiteraard wel alle bewegingsvrijheid maar het is mogelijk.
Leuke extra's:
- Er wordt een statieftas bijgeleverd waarin het statief met gemonteerd balhoofd past
- In deze statief tas zit een klein vakje waarin een gereedschap setje zit waarmee je o.a. de poten losser en vast kunt draaien, dus hoe stroef de benen bewegen maar ook de clip sluiting hoe soepel die gaat
- Uiteinde van de poten zijn van rubber welke ideaal zijn voor binnen maar deze kunnen er ook af gedraaid worden en vervangen worden met spikes voor bijvoorbeeld in het zand
- Heeft een waterpas op één van de poten zelf waardoor je het statief op zichzelf dus perfect waterpas kunt zetten. Of de camera waterpas staat wordt echter bepaalt door de kop die je hebt en hoe je deze hebt staan (tegenwoordig hebben deze vaak/meestal ook een waterpas). Echter als de benen van het statief al waterpas staan heb je een betere balans qua gewicht verdeling en is er nog minder kans (ik heb het nog nooit mee gemaakt maar het kan natuurlijk altijd) dat het statief omvalt